Arkitektur – en kreativ formgivning av byggnader

Last modified date

Arkitektur är i första hand en typ av formgivning av olika byggnader från en ritning till färdig byggnad. Det finns många kända byggnader världen över som har blivit en del av samhället och landets kulturmärken. Arkitektur är en byggkonst vars syfte är att skapa funktion och en estetisk utformning.

Kända moderna byggnader i Sverige

I Sverige kan vi finna mycket av modern arkitektur och några är utsedda till Sveriges vackraste moderna byggnader i olika delar av landet. Det finns många spännande byggnader i Sverige som verkligen sätter en prägel på sin omgivning, både äldre och moderna byggnader. En modern skapelse som verkligen står ut är HSB Turning Torso i Malmö! Huset är byggt som en vriden pelare och är hela 190,4 meter högt! I Malmö finner vi även Slagthuset som är ett unikt utformat kontorshotell och ritades av Ahlsén & Lindström arkitekter. Det unika med denna byggnad är att taket har rundade och sluttande tak, jämfört med traditionella platta tak. Detta gör att denna vackra byggnad verkligen sticker ut från mängden. I Stockholm finner vi till exempel den unika Globen som ritades av Berg Arkitektkontor AB. Globen kom till att heta Ericsson Globe men ska få det framtida namnet Avicii Arena till minne av artisten Avicii. Man har kommit fram till att Avicii Arena ska lyfta frågan om psykisk ohälsa hos unga och är en viktig kulturell byggnad för många event. När nya byggnader skapas, behöver man både skickliga arkitekter och byggpersonal. Oavsett om man bygger en stor företagsbyggnad eller ett mindre privat hus, behöver man en professionell byggstädning när arbetet är klart. Det finns en mängd andra moderna byggnader som Stockholm Waterfront Congress Centre, Marinmuseet i Karlskrona eller till exempel Rudolf Steinerseminariet i Ytterjärna för att nämna några.

Att få ett eget arkitektritat drömhem

Vem vill inte ha ett eget hus som är ritat precis efter egna önskemål och visioner? Det finns många fördelar med eget arkitektritat hus då man bland annat kan välja en bättre funktionalitet än hos standardhusen. När man väljer att anlita en arkitekt till sitt drömhem, finns det en del bra tips som man ska tänka på. Vid ett första möte kan man se till att ha med sig en komplett önskelista på den vision man har tänkt sig. Arkitekten kan sedan med sin stora kunskap bidra med tips och lösningar samt finslipa ritningar och idéer. En annan fördel är att huset blir unikt från tanke, till ritning och färdigt hem. När det kommer till val av material, ska man se till att välja material med lång livslängd och som kan åldras vackert med det nya huset. Många hus idag byggs med miljövänliga material och det har blivit lite av en trend att husen ska vara byggda i harmoni med naturen. Man ska trivas i sitt hem och att låta en arkitekt skapa det där drömhemmet man alltid velat ha, det är en god investering för framtiden.

kalle