Eiffeltornet – en mycket känd konstruktion

Last modified date

Vår värld är verkligen full av fantastiska, underliga och uppseendeväckande byggnader. Det är ofta de konstruktioner som sticker ut från omgivningen och blir därefter utsedda till kända landmärken. Det finns även hela städer som tack vare arkitekturen blivit några av de största turistmålen.

Eiffeltornet

En väldigt känd konstruktion är Eiffeltornet som ligger i Paris, Frankrike och går att se från nästan alla platser runt om i staden. Varje år besöker flera miljoner personer det vackra landmärket. Fram till år 1930 var Eiffeltornet den högsta byggnaden i världen, men slogs ner till andra plats efter att Chrysler Building blev färdig.

Det var år 1887 som Eiffeltornet började byggas och det blev klart på cirka två år. Konstruktionen stod Gustave Eiffels företag för, men det var Stéphen Sauvestre som var arkitekten bakom det hela. Syftet med Eiffeltornet var att det skulle fungera som en entré till världsutställningen som hölls år 1889. Det var dessutom 100-årsjuileumsfirande av franska revolutionen.

En rolig faktauppgift om Eiffeltornet är att det är byggt med järn från Sverige. Tornet har cirka 2,5 miljoner nitar som tillverkades på Borgviks Bruk i Värmland. Vi kan alltså säga att Eiffeltornet är delvis svenskt.

ivadmin