Papper och ritprogram på dator – vad gäller för arkitekter?

Last modified date

De flesta inom konstnärliga yrken har under alla år använt sig av papper att rita på, vilket betytt att det gått åt mängder papper, kopieringspapper och papper i annan kvalitet beroende på vad som skulle printas ut eller ritas på. Idag ritar man dock främst sina modeller på dator, vilket man också gjort under en längre tid, men istället för att printa ut allting så kan man ha det kvar på datorn.

Dagens arkitekter brukar använda olika ritprogram och sketchprogram för att framställa sina modeller och ritningar. De behöver vara mycket kunniga och utvecklade tekniskt talat, mer än konstnärligt. Dessa program använder sig av 3D-effekter så att kunden kan se hela modellen precis som den kommer att se ut när den är klar. CAD, Illustrator och andra datorstyrda arkitektprogram gör att modellerna blir riktigt finslipade från början till slut. I dem kan man också använda sig av funktioner som ger de konstruktioner och principer som tillämpas inom arkitektur. Därigenom ska det inte sägas att du som arkitekt inte behöver vanligt kopieringspapper av olika slag – detta krävs inom de flesta yrken av en eller annan anledning, speciellt inom de konstnärliga.

Snabba på ritprocessen med ritprogrammen

Som arkitekt är det ofta att du har flera ritprojekt på en och samma gång. Det är många kunder som vill ha klart sina hus eller byggnader, eller vad det nu kan vara. Är du inredningsarkitekt kan du vara i behov av ännu mer utrustning och verktyg eftersom de projekten kan vara mindre och du kan ha förmåga att ta på dig flera åt gången. Med rätt ritprogram och rätt kopieringspapper och annat papper har du ditt på det torra.

Tack vare ritprogrammen så skyndas processen på eftersom det redan finns exempelvis förgjorda konstruktioner som dörrar, väggar, fönster och dylikt som du sedan bara kan designa om.

Bästa pappret för arkitekter

Vanligt kopieringspapper har arkitekter alltid behov av men i själva verket är det dock kalkerpapper och spårningsrullar som denna yrkesgrupp främst handlar åt sig själva. Det sistnämnda fungera med olika typer av medier såsom vanlig penna, markör och bläckpenna. Det är också perfekt för att använda linjaler, gradskivor och andra ritinstrument på.

Alla typer av designers och till och med ingenjörer har en stor förkärlek för den här sortens papper. Ytan är väldigt blank och fin och gifter sig utmärkt med ovan nämnda medium. Detta papper kan även rullas ut och användas flitigt på de stora ritborden som arkitekterna använder sig av.

Storlek på papper

Det är inga vanliga A4-format som används av arkitekter för att rita på, däremot kan du helt klart använda det som vanligt kopieringspapper. Nej, istället är det format som 18″ x 24″ och ända upp till 36″ x 48″ där ” indikerar mått på arkitektoniskt vis. Det är alltså inga vanliga cm-mått vi pratar om. Ju större storlek på papperet desto större projekt rör det sig snarlikt om, ofta stora byggplaner.

Se dock till att ha olika storlekar på alla slags papper när du arbetar som arkitekt.

kalle