Hitta bostäder med din favoritarkitektur

Last modified date

Bostäder finns i många olika former och färger, och som bostadsspekulant har du säkert en särskild arkitektonisk stil som du tycker extra mycket om. I Sverige finns det hus uppförda under en lång rad olika tidsperioder med olika stilar och utföranden. För att hitta just ditt drömboende är det klokt att använda sig av en bostadsförmedlare med ett stort utbud.

 

Hos Boneo hittar du en stor mängd bostäder i olika arkitektoniska stilar. Du kan använda specialfunktionen ”Bevaka bostad” för att hela tiden ha koll på när det kommer nya bostäder som passar din smak. Välj ett område som har byggnader från din favoritepok, och hitta resultat som visar lägenheter, villor, radhus och fritidshus.

Neoklassicism

Det första du ser när du tittar på ett bostadshus är dess arkitektur. Om ett hus har en särskild, enastående design kan den till och med utvecklas till att bli ett landmärke, som ”Strykjärnet” i New York, eller ”Flatiron Building” som det kallas i USA. Den neoklassiska stilen inom arkitekturen uppstod under 1760-talet och spreds till England, Frankrike och Ryssland. Här är ett utmärkande drag användningen av pediment, ordningar, friser och dekorornament. I Pärnu står den stora neoklassiska byggnaden Pärnu Mudaravila, som har varit en plats för avslappning och hälsa sedan 1927. Här går det att ta lerbad och besöka den solglittrande stranden bakom byggnaden.

Senbarockstil

Gathenhielmska huset står vid Stigbergstorget i Majorna och är ett exempel på ett hus i senbarockstil. Nyligen öppnade den sina grindar till den Gathenhielmska trädgården som ligger på baksidan av huset. Tidigare har huset utsatts för mycket klotter och skadegörelse men nu är det nyrenoverat och öppet för besökare.

Stockholms arkitektur

Stockholm har många arkitekturpärlor, som Landstingshuset som ritades av CC Gjörwell. Målet var att här inrymma ett militärsjukhus. Byggnaden har länge kallats för Garnisonssjukhuset. Här är stilen nyantik eller klassicistisk, vilket inte är en vanligt förekommande stil i Stockholm. Landstingshuset har en stram och välbalanserad stil som är skapad för ett praktiskt ändamål. Här finns också många kyrkor, som Riddarholmskyrkan och Tyska kyrkan. Engelbrektskyrkan är en välkänd arkitektonisk skapelse som ligger högst upp på kvarnberget i Lärkstaden, en optimal placering som skapar en harmonisk enhet med sina omgivningar. För en trevlig promenad går det att äntra trapporna och sedan gå runt Engelbrektskyrkan för att se på den fantastiska utsikten. Byggnaden har vackra detaljer och en 65 meter hög tornspira.

Stadsbiblioteket i Stockholm har en typisk rund form och ses bäst genom att man går längs med Saltmätargatan norrut från Adolf Fredriks kyrka. Här går det att se byggnaden mellan träden som växer i Observatorielunden. Kvarteren kring Johannes kyrka har ett särskilt lugn och vackra byggnader och det är svårt att förstå att man befinner sig i den centrala delen av staden. Stockholms Stadion är ritad av Torben Grut som skapade byggnaden i en nationalromantisk stil. Den är uppbyggd av Helsingborgstegel och anses mycket vacker med sin borgliknande design och tillhörande tvillingtorn. Ett annat populärt besöksmål är Fotografiska museet, som har omvandlats varsamt från det tidigare tullhuset.

kalle