Badrumsarkitektur

En arkitekt jobbar med att rita, planlägga och designa byggnader på både ut- och insidan. Det inkluderar självfallet badrummet som har en hel del utmaningar när det kommer till både det praktiska och rent estetiska. Ett badrum ska vara funktionellt, lätt att rengöra och hålla torrt, samtidigt som det helst ska vara trevligt att vistas i.

Arkitekten måste således ta med flera faktorer när han eller hon ska rita upp planen för ett badrum. Storleken är en av de första sakerna som måste tas med i beräkningen. Ett duschutrymmes bredd och höjd är till exempel viktigt att vara på det klara med, men också hur den som ska duscha ska komma in och ut ur utrymmet. Det finns många smarta lösningar och du kan hitta lösningar som en duschvägg med skjutdörr som antingen är rak eller svängd, i klarglas eller i frostig ice och med möjligheter att måttanpassa enheten perfekt till badrummet.

En praktisk design

Skillnaden mellan ett jobb gjort av en amatör respektive ett proffs är av naturliga skäl stor. Amatören har säkert många bra idéer när det kommer till hur badrummet ska se ut, men en arkitekt har både kunskapen och erfarenheten att veta vad som är möjligt eller ej. Vilka material som används i ett hems rum beror inte bara på hur de ser ut, utan även om de är lämpade för den plats de är utsedda för. I ett badrum krävs material som klarar fukt men också bra ventilation för att det inte ska bli fuktskador eller bildas mögel. Sådana problem kan bli svåra att åtgärda om de väl börjar och kan till och med bli skadliga för hälsan och i värsta fall tvinga de inneboende att flytta ut, trots att de kanske tycker om sitt hem i övrigt. Saneringsarbeten kan också bli kostsamma och därför bör en arkitekt ta hand om grunderna i ett badrum.

Den personliga touchen

Förutom själva grundjobbet är designen på badrummet också viktig. Ofta kan du samråda med arkitekten och gemensamt hitta lösningar som går att genomföra i ditt hem. Det finns mycket inspiration att hämta i tidningar eller på internet och för arkitekten underlättar det avsevärt om du kan ta med bildmaterial och visa vad du är ute efter. Att få en viss form eller färg beskriven för sig är inte lika lätt att föreställa sig som att faktiskt se det på bild med egna ögon. Välj bland olika stilar som reflekterar din personlighet och som får ditt badrum att kännas extra trevligt att vistas i. Ett vintage-badrum med gammaldags kranar och handfat eller ett ultramodernt med grått kakel och metall? Tänk också på de små detaljerna. Några stearinljus eller handdukar i vackra färger kan göra stor skillnad på badrummets atmosfär. Det är här som din personliga stil verkligen får släppas fri och det finns alltid möjligheter att göra förändringar,0

kalle