Ariktektur för smarta hem
Smarta hem blir allt mer populära bland personer som vill styra sina bostäder via elektronik. Med mobilen går det att förändra hemmets värme och belysning, sätta igång kaffebryggaren och hålla koll på energiförbrukningen. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser då det finns så många produkter att köpa och koppla samman på olika kreativa sätt.
För att koppla ihop alla dina smarta och trådlösa enheter kan du använda Athom Homey som är en så kallad ”smart hub”. Här kan du styra alla enheterna i ett system, och kombinera all sorts kommunikation i hemmet. Du kan övervaka sensorer, justera termostater och styra din belysning direkt från telefonen. Om du ansluter Homey till appen Tibber kan du kontrollera fler termostatmodeller och få intressant data från dina anslutna sensorer.
Fördelar med smarta hem
Genom att koppla ihop flera system blir det lättare att kontrollera och styra hemmet. Data från flera system kan samköras, till exempel för att känna av när du reser bort och för att anpassa belysning och värme automatiskt. Kylskåpet kan övervaka om mjölken tar slut och skicka iväg en beställning till affären på ny mjölk. Är du trött och på väg hem från jobbet? Med smarta system kan du fylla upp badkaret så att det är färdigt när du kommer hem.
Designa ett smart och hållbart hem
När du bygger nytt hus kan det vara klokt att redan på planeringsstadiet designa huset för att maximera dess potential för smarta lösningar. Robert von Bahr har byggt landets mest klimatsmarta bostad. Det tog tio år för honom att planera den, sedan tog det ytterligare tre år för själva byggnationen och kostnaden landade till slut på 30 miljoner. För att skapa ett smart ekohus kan du exempelvis installera LED-belysning som du styr med mobilen eller med sensorer för att minska elförbrukningen.
Simone Kreutzer designade sitt hus så att det redan från start krävde mindre energi för uppvärmningen. Huset kallas ”Villa Circuitus” och är ett cylindriskt passivhus som har byggts för att vara energieffektivt. Här bor Simone tillsammans med Tommy Wesslund i ett miljövänligt och trevligt hem. Med en familjevänlig planlösning kan deras fyraåriga son springa runt i hemmet och leka. Simone är arkitekt och arbetar även med energilösningar för olika byggnader. Huset är uppbyggt av diverse kretsloppsmaterial, som återvunna glasflaskor och trä. På insidan har de lagt lerputs och taket är gjort av sedum. Besökaren kommer först in i en sval hall, som följs av ett öppet kök och vardagsrum.
I passivhuset tas all alstrad värme till vara; från badrummet, människor i huset, solvärme och värme från elektronik som spis och tvättmaskin. Ytterluften kommer in via ett FTX-system och värms upp av husets inre luft. Med hjälp av god isolering minimeras värmeförlusten. Väggarna är tjocka och saknar köldbryggor, dessutom har byggnaden täta fönster och dörrar. Genom att bygga med rätt dimensioner går det att få rätt värmebalans och enkelt justera värmen i ditt smarta hem.