Taket – en viktig del av byggnaden

Last modified date

Taket på en byggnad är oftast inte det första vi lägger märke till. Såvida inte arkitekten har lagt ner mycket krut på att få taket att sticka ut i mängden. Vanligt tak eller inte, det är en stor och viktig del av helhetsintrycket av en byggnad. Dessutom fyller taket en funktion.

Fixa taket

Taket finns där för att skydda byggnaden från väder och vind. När taket inte längre fungerar och har blivit trasigt är det av största vikt att du fixar det. Men eftersom att det är få som har kompetensen att laga tak kan det vara bra att ta hjälp. Det finns många bra företag du kan vända dig till, ett bra exempel på det är villatakspecialisten.se/ vilket är en takläggare som finns i Stockholm. När du anlitar någon som fixar ditt tak kan du vara säker på att jobbet blir gjort ordentligt och du slipper oroa dig för eventuella läckor.

 

Olika sorters tak

Det finns en hel del olika sorters tak att välja bland. Om vi går tillbaka i historien så använde man sig bland annat av torv och halm för att lägga tak. I nutid är det inte lika vanligt att man använder naturmaterial för att lägga tak. Nu är det mer vanligt att man använder sig av plåt eller tegel i taken.

Förutom att tak kan bestå av olika sorters material så kan de även se lite olika ut. På moderna lägenhetshus är taken helt platta medan taket på hus och villor kan vara formade med olika sorters lutningar. Några exempel på det är sadeltak, valmat tak, mansardtak, pulpettak, motfallstak och cylindriskt tak.

Kända takmålningar

I några av världens mest kända byggnader finns det takmålningar man kan beundra. En takmålning är en sorts målning man gjort på insidan av taket. En av världens mest kända takmålningar är Adams skapelse som är målad av ingen mindre än den kända konstnären Michelangelo. Denna takmålning hittar vi i Sixtinska kapellet i Vatikanen.

Kända tak

I den här avslutande delen vill vi ägna oss åt några av världens mest kända tak. Dessa tak sitter på några av världens mest kända byggnader och är ganska långt ifrån vanliga villatak. Här är några exempel på kända tak du bör ta en titt på innan du dör:

Operahuset

I Sydney finner vi Operahuset, vilket är en av världens mest kända byggnader på grund av dess tak.

Thean Hou-templet

Thean Hou-templet finner vi i Malaysia. Templet är känt för dess mycket vackra tak som är utsmyckat med drakar.

Kungliga palatset

Ett annat snyggt och känt tak i Asien är det kungliga palatset i Thailand där man inte har sparat på utsmyckningarna.

Vasilijkatedralen

Ett annat exempel på en känd byggnad som är känd för dess ståtliga och färgglada tak är Vasilijkatedralen som vi finner i den ryska huvudstaden Moskva.

kalle