Stockholms stadsbibliotek, Sveavägen

Last modified date

På Sveavägen 73 ligger en av Stockholms stoltheter, nämligen Stockholms stadsbibliotek. Byggnaden invigdes den 31 mars 1928 och arkitekten bakom den pampiga byggnaden är Gunnar Asplund. Inspirationen till det stora huset och omgivningen hämtade Gunnar Asplund från templet Pantheon i Rom.

 

Geometri – kub möter cylinder

 

Stockholms stadsbibliotek är uppbyggt i geometriska former med en kub som omsluter en cylinder. Utvändigt består huset av kalkputsade tegelmurar och överst på huset finns det, väldigt vackert dekorerat, motiv för bibliotekets alla olika ämnen vilka är 294 stycken. Trapporna som leder upp till huvudporten är gjorda för att ta långa fotsteg och ge känslan av att man har kommit fram till något alldeles speciellt. Huvudentrén består av två dörrar och om du också är sugen på att sätta in pampiga pardörrar så kan du räkna med en kvalité som håller för lång tid framöver! Portalerna som finns vid huvudentrén vid Stockholms stadsbibliotek är gjorda i ljus marmor och inspirationen till dessa kommer från egyptisk arkitektur.

En lek med sinnen

Stockholms stadsbibliotek visar på en enastående kreativitet och arkitektur. Såväl utsida som insida är noggrant planerad och utsmyckad. När man kliver in i biblioteket så kommer man först till en stor, lång och ganska mörk hall som är vackert utsmyckad. På väggarna finns en relief från Iliaden och skulptören till denna relief är Ivar Johnsson. Den här passagen är uttänkt för att leka med sinnena, att man kliver in i en mörk, lång, hall för att nästan ledas in i ljuset och kunskapen som finns samlad under detta tak.

Rotundan – bibliotekets huvudsakliga bokhall

Rotundan är bibliotekets bokhall och taket därinne är gjort som en rak kupol. Väggarna och taket är ljusa med utsmyckningar som ska påminna om himlen. I kupolen finns det ett flertal fönster som under dagtid ger ett behagligt sken i salen. Det finns dessutom gott om ljuskällor i byggnaden men den mest uppseendeväckande är takkronan i bokhallen som är gjord i glas och som kommer ifrån glasbruket Orrefors.

Stadsbiblioteket – 40 000 böcker i hela 294 ämnen

Allt som allt rymmer den här fantastiska byggnaden 40 000 böcker i 294 olika ämnen. Stockholms Stadsbibliotek är ett populärt ställe att besöka, både för den enorma information som finns där, som för arkitekturen och för att vila sinnena. Byggnaden är fylld med vackra utsmyckningar och konstverk och väl värd att besöka bara av den anledningen. Det har inte sparats på material när biblioteket uppfördes utan bl.a. marmor, läder och mahogny har varit vanliga materialval. Även de ursprungliga möblerna gick i samma stil men har med åren bytts ut och fått ett modernare utseende.

kalle